Kawa z wyselekcjonowanych ziaren...
Kawa z wyselekcjonowanych ziaren arabiki, pochodzących z Zambii. Kawa idealna do przygotowania w dripie, Chemexie, czy Aeropressie. Wypalana w polskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS, według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Dostępność:
22,50 zł
Cena: 20,25 zł
-10%
Data dostępności:
Udostępnij:
Koszt dostawy od: 0,00 zł
Darmowa dostawa od: 100,00 zł
Kawa z wyselekcjonowanych ziaren arabiki, pochodzących z Zambii. Kawa idealna do przygotowania w dripie, Chemexie, czy Aeropressie. Wypalana w polskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS, według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.
Propozycja z Afryki to dużo owocowości, słodyczy, kwasowości. Można w niej wyczuć przyjemnie cierpko-słodkiego i kwaskowatego jednocześnie grejpfruta, słodziutką gruszkę, a wszystko to doprawione będzie wyraźną cytrusową kwasowością i przepysznym aromatem bergamotki.
Profil sensoryczny: CZERWONY GREJPFRUT - GRUSZKA - BERGAMOTKA
SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA:
Alternatywne metody zaparzania (V60, Kalita Wave Dripper, Chemex, Aeropress, French Press)
INFORMACJE:
kraj: Zambia
lokalizacja: Serenje
producent: Kachipapa Farm
farma: Kachipapa Farm
odmiana: SL 28, Catimor, Costa Rica
obróbka ziaren: myta/washed
wysokość (m n.p.m.): 1450
Gdzie jest wypalana?
Kawa z warszawskiej palarni JAVA COFFEE ROASTERS jakości Specialty Coffee. Palarnia ceni sobie słodycz i balans w kawie, a ziarna wypalane są w piecach rzemieślniczych LORING i DIEDRICH. O ziarna dbają już od najwcześniejszych etapów, zaraz po zbiorach biorą udział w cuppingach, mając możliwość wyboru najlepszych i najświeższych ziaren.
Skąd pochodzi?
Farma Kachipapa to rodzinne gospodarstwo położone w Centrum Zambii - w Serenje. Kawa rośnie tam na dobrze przepuszczalnych i niezwykle żyznych czerwonych glebach, dzięki którym roślinom nie brakuje składników odżywczych. Cała farma wyposażona jest w system irygacyjny, który nawadnia rośliny w okresach suszy.
Na farmie, obok kawy, hodowane są też orzechy makadamia. Liście oraz wszelkie odcięte gałęzie z drzew makadamia, używane są do ściółkowania gleby. Ten zabieg hamuje parowanie i pomaga dłużej zatrzymać w podłożu wilgoć. Takie działania są niezbędne w czasie najgorętszych miesięcy.
Na farmie Kachipapa bardzo duży nacisk jest kładziony na wspieranie pracowników i ciągłe podwyższanie standardów życia zarówno ich, ale także całej zamieszkującej tamtejsze tereny społeczności. Tylko w ostatnim czasie udało się wybudować 25 domów oraz zainstalować system oczyszczania wody. Właściciele farmy wspomagają także finansowo szkołę oraz wspierają leczenie malarii.
W ziarnach, czy zmielona?
Kawę mielimy na życzenie. W przypadku chęci zakupu kawy mielonej, należy w komentarzu dopisać preferowany sposób parzenia: tradycyjne parzenie, ekspres ciśnieniowy, metoda przelewowa lub inne. Pozwoli nam to na dopasowanie grubości mielenia.
Jak będzie zapakowana?
Przy zakupie 250g, kawa wysyłana jest w oryginalnym opakowaniu. W przypadku zakupu 50g, 100g lub ich wielokrotności, kawa wysyłana jest w torebkach Tea Club.