Gwatemala El Pacifico to 100% Robusta...
Gwatemala El Pacifico to 100% Robusta z regionu San Marcos. Kawowiec tam uprawiany jest z dużą dbałością o szczegóły dzięki czemu owoce można śmiało porównywać do dobrej jakości arabiki.
Dostępność: Zapytaj o dostępność
Cena: 15,00 zł
Data dostępności:
Udostępnij:
Koszt dostawy od: 0,00 zł
Darmowa dostawa od: 100,00 zł
Gwatemala El Pacifico to 100% Robusta z regionu San Marcos. Kawowiec tam uprawiany jest z dużą dbałością o szczegóły dzięki czemu owoce można śmiało porównywać do dobrej jakości arabiki.
Idealnie nada się do przygotowywania kaw w ekspresach ciśnieniowych. Gęsta crema oraz bogaty smak to w skrócie Gwatemala El Pacifico.
Skład: 100% Robusta Gwatemala
Region: San Marcos
Wysokość upraw: 1100 m n.p.m.
Obróbka: mokra
Profil smakowy: czekolada, owoce cytrusowe, migdały
Kwasowość: niska
Polecany sposób zaparzania: tradycyjne zalewanie, włoska kawiarka, ekspres ciśnieniowy i automat kawowy.
Gdzie jest wypalana?
Kawa wypalana metodą rzemieślniczą w piecu bębnowym. Kawa z łódzkiej palarni rzemieślniczej Instytut Kawy. Jakość i świeżość kawy kontrolowana jest przez wykwalifikowanego roastera, a zanim trafi do sprzedaży, jest wielokrotnie testowana metodą cuppingu.
Skąd pochodzi?
Kawa w Gwatemali jest bardzo różnorodna, a to za sprawą aż 300 występujących w tym kraju unikalnych mikroklimatów, tworzących bardzo różnorodne warunki do rozwoju kawowca.
Bliskość Atlantyku i Oceanu Pacyficznego, górskie ukształtowanie terenu, a także liczne jeziora i wulkany bezpośrednio wpływają na różnorodność i jakość gwatemalskiej kawy. Zróżnicowanie warunków sprawia, że nie tylko każdy region, ale wręcz pojedyncze farmy produkują kawy o odmiennych charakterystykach.
Produkcja kawy w Gwatemali jest wspierana przez Krajowe Stowarzyszenie Kawy (Anacafé), dzięki któremu rolnicy nawet z najmniejszych plantacji mają dostęp do szeroko pojętej nauki, laboratoriów, kursów i konkursów kawowych.
Region San Marcos nazywany jest stolicą gwatemalskiej kawy za sprawą idealnego terroir oraz klimatu sprzyjającemu równomiernemu wzrostowi kawowca. Robusta El Pacifico uprawiana jest na wysokośći 1100 m. n.p.m w górzystej części zachodniej Gwatemali, niedaleko granicy z Meksykiem, w bezpośrednim sąsiedztwie wulkanu Tajumulco, najwyższego wulkanu Ameryki Centralnej – dlatego też nazywana jest kawą wulkaniczną. Stolica tego regionu została założona przez kolonizatorów z Hiszpanii na początku XVI w a sama uprawa kawy zaczęła się w XVIII wieku.
Po przygotowaniu, oprócz potężnej dawki kofeiny wyczuwalny jest smak kakao, czekolady, migdałów oraz dopełniającą wszystko kwasowość owoców cytrusowych. Kawa ta jest idealna dla wszystkich którzy cenią sobie czekoladowo-owocowe nuty arabik jednak brakuje im porządnego pobudzenia.
W ziarnach, czy zmielona?
Kawę mielimy na życzenie. W przypadku chęci zakupu kawy mielonej, należy w komentarzu dopisać preferowany sposób parzenia: tradycyjne parzenie, ekspres ciśnieniowy, metoda przelewowa lub inne. Pozwoli nam to na dopasowanie grubości mielenia.
Jak będzie zapakowana?
Przy zakupie 250g, kawa wysyłana jest w oryginalnym opakowaniu. W przypadku zakupu 50g, 100g lub ich wielokrotności, kawa wysyłana jest w torebkach Tea Club.