Kawa Gwatemala Robusta El Pacifico

Gwatemala El Pacifico to 100% Robusta z regionu San Marcos. Kawowiec tam uprawiany jest z dużą dbałością o szczegóły dzięki czemu owoce można śmiało porównywać do dobrej jakości arabiki. 

9077 | IK2844

Dostępność: Zapytaj o dostępność


Cena: 15,00 zł

Niedostępny

Udostępnij:

Koszt dostawy od: 0,00 zł

Darmowa dostawa od: 100,00 zł

Gwatemala El Pacifico to 100% Robusta z regionu San Marcos. Kawowiec tam uprawiany jest z dużą dbałością o szczegóły dzięki czemu owoce można śmiało porównywać do dobrej jakości arabiki. 

Idealnie nada się do przygotowywania kaw w ekspresach ciśnieniowych. Gęsta crema oraz bogaty smak to w skrócie Gwatemala El Pacifico.


Skład: 100% Robusta Gwatemala 

Region: San Marcos

Wysokość upraw: 1100 m n.p.m.

Obróbka: mokra

Profil smakowy: czekolada, owoce cytrusowe, migdały

Kwasowość: niska

Polecany sposób zaparzania: tradycyjne zalewanie, włoska kawiarka, ekspres ciśnieniowy i automat kawowy.



Gdzie jest wypalana?
Kawa wypalana metodą rzemieślniczą w piecu bębnowym. Kawa z łódzkiej palarni rzemieślniczej Instytut Kawy. Jakość i świeżość kawy kontrolowana jest przez wykwalifikowanego roastera, a zanim trafi do sprzedaży, jest wielokrotnie testowana metodą cuppingu.

Skąd pochodzi?

Kawa w Gwatemali jest bardzo różnorodna, a to za sprawą aż 300 występujących w tym kraju unikalnych mikroklimatów, tworzących bardzo różnorodne warunki do rozwoju kawowca.

Bliskość Atlantyku i Oceanu Pacyficznego, górskie ukształtowanie terenu, a także liczne jeziora i wulkany bezpośrednio wpływają na różnorodność  i jakość gwatemalskiej kawy. Zróżnicowanie warunków sprawia, że nie tylko każdy region, ale wręcz pojedyncze farmy produkują kawy o odmiennych charakterystykach.

Produkcja kawy w Gwatemali jest wspierana przez Krajowe Stowarzyszenie Kawy (Anacafé), dzięki któremu rolnicy nawet z najmniejszych plantacji mają dostęp do szeroko pojętej nauki, laboratoriów, kursów i konkursów kawowych.

Region San Marcos nazywany jest stolicą gwatemalskiej kawy za sprawą idealnego terroir oraz klimatu sprzyjającemu równomiernemu wzrostowi kawowca. Robusta El Pacifico uprawiana jest na wysokośći 1100 m. n.p.m w górzystej części zachodniej Gwatemali, niedaleko granicy z Meksykiem, w bezpośrednim sąsiedztwie wulkanu Tajumulco, najwyższego wulkanu Ameryki Centralnej – dlatego też nazywana jest kawą wulkaniczną. Stolica tego regionu została założona przez kolonizatorów z Hiszpanii na początku XVI w a sama uprawa kawy zaczęła się w XVIII wieku.

Po przygotowaniu, oprócz potężnej dawki kofeiny wyczuwalny jest smak kakao, czekolady, migdałów oraz dopełniającą wszystko kwasowość owoców cytrusowych. Kawa ta jest idealna dla wszystkich którzy cenią sobie czekoladowo-owocowe nuty arabik jednak brakuje im porządnego pobudzenia.


W ziarnach, czy zmielona?
Kawę mielimy na życzenie. W przypadku chęci zakupu kawy mielonej, należy w komentarzu dopisać preferowany sposób parzenia: tradycyjne parzenie, ekspres ciśnieniowy, metoda przelewowa lub inne. Pozwoli nam to na dopasowanie grubości mielenia.

Jak będzie zapakowana?
Przy zakupie 250g, kawa wysyłana jest w oryginalnym opakowaniu. W przypadku zakupu 50g, 100g lub ich wielokrotności, kawa wysyłana jest w torebkach Tea Club.

Dodaj opinię na temat tego produktu a otrzymasz dodatkowy rabat na zakupy w Naszym sklepie.

Napisz opinię

Kawa Gwatemala Robusta El Pacifico

Kawa Gwatemala Robusta El Pacifico

Gwatemala El Pacifico to 100% Robusta z regionu San Marcos. Kawowiec tam uprawiany jest z dużą dbałością o szczegóły dzięki czemu owoce można śmiało porównywać do dobrej jakości arabiki. 

Inne produkty z tej kategorii