Kawa Gwatemala z regionu Santa Rossa,...
Kawa Gwatemala z regionu Santa Rossa, to zbilansowana w smaku 100% arabika.
Dostępność:
Cena: 11,00 zł
Data dostępności:
Udostępnij:
Koszt dostawy od: 0,00 zł
Darmowa dostawa od: 150,00 zł
Kawa Gwatemala z regionu Santa Rossa, to zbilansowana w smaku 100% arabika. O przyjemnych nutach smakowych, nadająca się do wielu metod parzenia.
Skład: 100% Arabika z Gwatemali
Region: Santa Rosa
Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai
Wysokość upraw: 1400 - 1800 m n.p.m.
Obróbka: mokra
Profil smakowy: pomarańcza, czekolada mleczna, syrop klonowy
Kwasowość: niska
Polecany sposób zaparzania: tradycyjne zalewanie, włoska kawiarka, ekspres ciśnieniowy i automat kawowy.
Gdzie jest wypalana?
Kawa wypalana metodą rzemieślniczą w piecu bębnowym. Kawa z łódzkiej palarni rzemieślniczej Instytut Kawy. Jakość i świeżość kawy kontrolowana jest przez wykwalifikowanego roastera, a zanim trafi do sprzedaży, jest wielokrotnie testowana metodą cuppingu.
Skąd pochodzi?
Kawa w Gwatemali jest bardzo różnorodna, a to za sprawą aż 300 występujących w tym kraju unikalnych mikroklimatów, tworzących bardzo różnorodne warunki do rozwoju kawowca.
Bliskość Atlantyku i Oceanu Pacyficznego, górskie ukształtowanie terenu, a także liczne jeziora i wulkany bezpośrednio wpływają na różnorodność i jakość gwatemalskiej kawy. Zróżnicowanie warunków sprawia, że nie tylko każdy region, ale wręcz pojedyncze farmy produkują kawy o odmiennych charakterystykach.
Produkcja kawy w Gwatemali jest wspierana przez Krajowe Stowarzyszenie Kawy (Anacafé), dzięki któremu rolnicy nawet z najmniejszych plantacji mają dostęp do szeroko pojętej nauki, laboratoriów, kursów i konkursów kawowych.
Kawa oznaczona symbolem SHB (strictly hard bead) pochodzi z upraw położonych powyżej 1400m n.p.m. Dodatkowo po zbiorach ziarno jest ręcznie sortowane w celu usunięcia defektów. Uprawy zlokalizowane są na glebach wulkanicznych daleko od miejskiej aglomeracji.
W ziarnach, czy zmielona?
Kawę mielimy na życzenie. W przypadku chęci zakupu kawy mielonej, należy w komentarzu dopisać preferowany sposób parzenia: tradycyjne parzenie, ekspres ciśnieniowy, metoda przelewowa lub inne. Pozwoli nam to na dopasowanie grubości mielenia.