Kawa Indie Plantacja AA to bardzo...
Kawa Indie Plantacja AA to bardzo dokładnie wyselekcjonowane ziarno, które wytwarzane jest metodą mokrą. Jej profil smakowy to orzechy nerkowca, przyprawy korzenne i tytoń.
Dostępność:
Cena: 11,00 zł
Data dostępności:
Udostępnij:
Koszt dostawy od: 0,00 zł
Darmowa dostawa od: 150,00 zł
Kawa pochodząca z Indii to nadal dość nietypowe zjawisko. Pierwsza sadzonka kawy w Indiach pojawiła się za sprawą świętego Baba Budan, która przemycił ją z jemeńskiego portu w Mocha. Najlepsze Arabiki z regionów indyjskich takich jak: Mysore lub Malabar sprzedawana jest pod wspólną marką Plantation AA. "AA" jest określeniem grupy do której zaliczana jest plantacja w skali: AA, A,B,C i T (gdzie AA oznacza najlepszą z nich).
Kawa Indie Plantacja AA to bardzo dokładnie wyselekcjonowane ziarno, które wytwarzane jest metodą mokrą. Jej profil smakowy to orzechy nerkowca, przyprawy korzenne i tytoń.
Skład: 100% Arabika Indie Plantacja AA
Region: Karnataka
Odmiana: Caturra, Catuai
Wysokość upraw: 1000 - 1500 m n.p.m.
Obróbka: mokra
Profil smakowy: czekolada, orzech, przyprawy korzenne
Kwasowość: niska
Polecany sposób zaparzania: włoska kawiarka, French Press (zaparzacz tłokowy), ekspres ciśnieniowy.
Gdzie jest wypalana?
Kawa wypalana metodą rzemieślniczą w piecu bębnowym. Kawa z łódzkiej palarni rzemieślniczej Instytut Kawy. Jakość i świeżość kawy kontrolowana jest przez wykwalifikowanego roastera, a zanim trafi do sprzedaży, jest wielokrotnie testowana metodą cuppingu.
Skąd pochodzi?
Indie to jeden z czołowych producentów kaw na świecie ze względu na rozległe tereny i przyjazny klimat. Średnie temperatury w tym kraju zaliczają się do wysokich oraz bardzo wysokich. Wpływa to oczywiście na możliwości uprawy ziaren kawy.
Historia kawy w Iniach ma swój początek około 1600 roku, kiedy to muzułmański pielgrzym przemycił kilka ziaren z Jemenu do Indii.
Kawy pochodzące z Indii charakteryzują się wyrazistym aromatem przypraw korzennych, przez co idealnie nadają się do zaparzenia w systemach ciśnieniowych.
W ziarnach, czy zmielona?
Kawę mielimy na życzenie. W przypadku chęci zakupu kawy mielonej, należy w komentarzu dopisać preferowany sposób parzenia: tradycyjne parzenie, ekspres ciśnieniowy, metoda przelewowa lub inne. Pozwoli nam to na dopasowanie grubości mielenia.