Kawa Dominikana Barahona AA

Ziarna 100% Arabiki pochodzące z Dominikany, to wyjątkowe propozycja z wyczuwalną delikatną słodyczą, intensywnym aromatem i zbalansowanym body. 

9082 | IK2979


Cena: 10,50 zł

Udostępnij:

Koszt dostawy od: 0,00 zł

Darmowa dostawa od: 100,00 zł

Ziarna 100% Arabiki pochodzące z Dominikany, to wyjątkowe propozycja z wyczuwalną delikatną słodyczą, intensywnym aromatem i zbalansowanym body.

Skład: 100% Arabika z Dominikany

Region: Barahona

Odmiana: Typica, Caturra

Wysokość upraw: 1200 - 1500 m n.p.m.

Obróbka: mokra

Profil smakowy: czekolada, migdał, miód

Kwasowość: zrównoważona



Polecany sposób zaparzania: tradycyjne zalewanie, włoska kawiarka, ekspres ciśnieniowy i automat kawowy.



Gdzie jest wypalana?
Kawa wypalana metodą rzemieślniczą w piecu bębnowym. Kawa z łódzkiej palarni rzemieślniczej Instytut Kawy. Jakość i świeżość kawy kontrolowana jest przez wykwalifikowanego roastera, a zanim trafi do sprzedaży, jest wielokrotnie testowana metodą cuppingu.

Skąd pochodzi?

Barahona to prowincja położona w południowo-zachodniej części wyspy, około trzech godzin jazdy samochodem od stolicy Santo Domingo. Powszechnie uważa się ten region za miejsce produkcji najlepszej kawy na całej Dominikanie.

Uprawy znajdują się na południowo-zachodnim wybrzeżu Republiki Dominikańskiej. Ze względu na bliskość Morza Karaibskiego, doskonałą jakość gleb i warunków klimatycznych ziarna zbierane są do 5 razy w roku. Większość farm to małe gospodarstwa położone w cieniu lasów tropikalnych.

Kultura kawy na Dominikanie jest bardzo wysoka. Ziarna produkowane są ekologicznie, mimo że niewiele plantacji posiada oficjalne certyfikaty.

Choć wyspa produkuje aż 500 000 worków arabiki rocznie, tylko ok 20% całej wyprodukowanej kawy jest eksportowana ze względu na bardzo duże spożycie wewnętrzne.


Kawa Dominikana Barahona AA najlepiej smakuje w espresso, tak jak zazwyczaj pijają ją właśnie mieszkańcy Dominikany. Jej łagodny, szlachetny smak i mocno wyczuwalne nuty migdałów, karmelu i marcepanu doceniają bariści na całym świecie.


W ziarnach, czy zmielona?
Kawę mielimy na życzenie. W przypadku chęci zakupu kawy mielonej, należy w komentarzu dopisać preferowany sposób parzenia: tradycyjne parzenie, ekspres ciśnieniowy, metoda przelewowa lub inne. Pozwoli nam to na dopasowanie grubości mielenia.

Dodaj opinię na temat tego produktu a otrzymasz dodatkowy rabat na zakupy w Naszym sklepie.

Napisz opinię

Kawa Dominikana Barahona AA

Kawa Dominikana Barahona AA

Ziarna 100% Arabiki pochodzące z Dominikany, to wyjątkowe propozycja z wyczuwalną delikatną słodyczą, intensywnym aromatem i zbalansowanym body. 

Inne produkty z tej kategorii